Affectu – Psycholoog over eten

Emotie eten

De fysieke reactie op negatieve emoties of stress, is dat je geen zin meer hebt om te eten. De maag houdt op met samentrekken en het bloedsuikergehalte gaat omhoog. Daarom is je zin in eten bij stress geremd, en bij langdurige stress vallen veel mensen daardoor af.
Echter zijn er ook mensen die bij verschillende emoties juist zin krijgen om te eten. Ook als ze fysiek geen honger hebben.
De achterliggende theorie is dat deze ‘emotie eters’ niet geleerd hebben onderscheid te maken tussen een ‘hongerprikkel’ en onprettige prikkels die door emoties worden veroorzaakt.
Logisch is, dat als je vaak verzakt in emotioneel eten, dit zal leiden tot overgewicht. Overgewicht leidt bij veel mensen tot negatieve gevoelens, en dit leidt vervolgens weer tot eten.
Wat ook bijdraagt aan emotie eten is de positieve associatie van gezelligheid die vaak met eten verbonden is. Deze positieve gevoelens verdringen ook (heel even!) de negatieve gevoelens die in eerste instantie deden eten.

De meest bekende ‘vorm’ van emotie eten, is het reageren op negatieve gevoelens. Echter kan emotie eten ook gekoppeld zijn aan positieve gevoelens. Veel eten bij gezelligheid, ontspanning, ontlading, blijdschap en beloning is ook een vorm van emotie eten. In bepaalde mate is dit natuurlijk ook sociaal, en wat we allemaal doen. Echter ook dit kan te ver doorgaan.

Word de baas over emotie eten

Dit vrij theoretische verhaal, is voor veel mensen in de praktijk herkenbaar.

  • Merk jij dat je niet op je eten wil letten als je in een stressvolle periode zit?
  • Gaat bij jou ontspanning vaak samen met eten?
  • Kom je weleens aan terwijl je echt geen idee hebt hoe dat komt?

Misschien is emotie eten dan ook wel onderdeel van jouw eetgedrag.

Neem contact met mij op voor een vrijblijvende intake.